polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Piernik z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla wielbicieli piernikowej chatki baby Jagi

Piernik z jabłkami

Składniki:

Piernik z jabłkami

 

  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki powidła śliwkowego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 kg jabłek

 

Sposób przygotowania:

Piernik z jabłkami
Jajka utrzeć z cukrem, później dodać mąkę i olej. Wymieszać z sodą, kakao, przyprawą do piernika oraz powidłem.
Jabłka obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w ćwiartki.
Ciasto wylać na blachę, a na wierzchu poukładać jabłka.
Piec w temp. 180 C przez 1 godzinę.