Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Piernik z kawą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kolejna wersja piernika, tym razem z kawą

Piernik z kawą

Składniki:

Piernik z kawą

 

  • 3 szkl mąka,
  • 1/2 szkl cukier,
  • 2 szt jajka,
  • 1 szkl mleko,
  • 25 dag miód,
  • 5 dag masło,
  • 1 szt Przyprawa do piernika,
  • 2 łyżki kawa naturalna,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Piernik z kawą
Mleko z miodem, masłem i połową cukru zagotować. Do gorącego dodać przyprawę do pierników i kawę, wymieszać, wystudzić. Dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temp 180 stopni.