Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Piernik z kawą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Piernik można przełożyć marmoladą lub konfiturami.

Piernik z kawą

Składniki:

Piernik z kawą

 

  • mąka pszenna 3 szkl
  • jajka 4 szt
  • miód 250 ml
  • napar kawy 250 ml
  • cukier 1 szkl
  • przyprawa do pierników 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 łyżki
  • rodzynki 2 łyżki
  • lukier gotowy 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Piernik z kawą
Miód wlać do garnka, dodać masło, kawę, roztopić, przestudzić. Żółtka z cukrem utrzeć do białości, wlać przestudzony miód z kawą. Ciągle ucierając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Piec w temp 180 stopni około 45-50 minut. Po ostudzeniu polukrować.