Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Piernik z mąką ziemniaczaną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Piernik taki jest bardzo delikatny.

Piernik z mąką ziemniaczaną.

Składniki:

Piernik z mąką ziemniaczaną.

 

  • mąka ziemniaczana 75 dag
  • miód 750 ml
  • jajka 5 szt
  • przyprawa do pierników 1 torebka
  • napar z kawy 1/2 szkl
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • otarta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1,5 łyżeczki

 

Sposób przygotowania:

Piernik z mąką ziemniaczaną.
Do rondelka wlać miód, rozpuścić, ucierać do białości. Do przestudzonego dodać żółtka, mąkę ziemniaczaną , przestudzoną kawę, ucierać . Ciasto powinno mieć taką konsystencję jak na biszkopt. Następnie ciągle ucierając dodać sodę wymieszaną z przyprawą do pierników, cukier waniliowy i otartą skórkę z pomarańczy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut.