aqua65

aqua65

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 331]

Piernik z mąki ziemniaczanej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

mój najlepszy piernik na święta

Piernik z mąki ziemniaczanej

Składniki:

Piernik z mąki ziemniaczanej

 

  • 1/2 kg mąki ziemniaczanej
  • 1/2 l miodu
  • 3 jaja
  • ćwierć szklanki esencji herbacianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Piernik z mąki ziemniaczanej
miód rozpuścić w rondlu utrzeć do białości wbić żółtka wlać mocną esencję herbacianą i ucierając dodać tyle mąki ziemniaczanej aby ciasto było lekkie jak na biszkopt dodać zmielone korzenie olejek oraz sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wyrabiać dalej ubić pianę z białek i lekko wymieszać z masą głębszą formę wysmarować oliwą lub woskiem napełnić ją ciastem do 3/4 wysokości i upiec po upieczeniu i ostygnięciu przekrajać piernik poziomo i przełożyć dowolną masą lub marmoladą piernik taki jest bardzo delikatny i sypki smacznego