zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Piernik z masą budyniową

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszny puszysty piernik, doskonały o każdej porze roku:)

Piernik z masą budyniową

Składniki:

Piernik z masą budyniową

 

  • 40 dkg mąki poznańskiej
  • 25 dkg miodu ( sztuczny)
  • 6 jajek
  • 15 dkg cukru
  • Łyżka przyprawy do piernika
  • Łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa
  • 250 g masła
  • Budyń śmietankowy z cukrem
  • 400 ml mleka
  • Polewa czekoladowa ( biała)
  • Wiórki czekoladowe

 

Sposób przygotowania:

Piernik z masą budyniową
Budyń gotuję w 400 ml mleka, odstawiam do wystudzenia. Następnie ucieram z masłem na puszystą masę.



Do garnuszka przekładam miód, dodaję przyprawę do piernika i cynamon, mieszając doprowadzam do zagotowania. Odstawiam na bok aby dobrze ostygło.



Żółtka ucieram z cukrem, osobno białka ubijam z odrobinką soli na sztywno. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Do utartych żółtek dodaję miód i mąkę z proszkiem, mieszam i łączę z ubitą pianą.



Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piekę około 40 minut.



Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu placka przecinam na połowę, i przekładam masą budyniową. Wierzch smaruję (sporządzoną wg opisu na opakowaniu) polewą czekoladową, i posypuję wiórkami czekoladowymi.