Sposób przygotowania:
Piernik z orzechową wkładką
CIASTO PIERNIKOWE: Margarynę, cukier, mleko, miód i przyprawę do piernika zagotować razem. Gdy przestygnie dodać do masy pozostałe składniki: mąkę, jajka i sodę. Połączyć wszystko razem. Pozostawić w chłodzie na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wylać na dwie formy i upiec 2 placki. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. CIASTO ORZECHOWE: Białka ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem. Ubijając dalej wrzucać po jednym żółtku. Następnie dodać orzechy siekane i mielone oraz proszek do pieczenia. Upiec jeden placek w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Przestudzone placki przełożyć masą (placek orzechowy idzie do środka). MASA: Z mleka i mąki krupczatki ugotować krem. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem i dodawać przestudzony krem. POLEWA: Rodzynki na noc namoczyć w spirytusie. Masło roztopić z czekoladami, dodać rodzynki razem ze spirytusem. Gotową polewą polać placek.