Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Piernik z migdałami i skórką pomarańczową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Piernik ze skórka pomarańczową i migdałami jest bardzo aromatyczny i smaczny. Wspaniały dodatek do kawy.

Piernik z migdałami i skórką pomarańczową

Składniki:

Piernik z migdałami i skórką pomarańczową

 

  • 4,5 szkl mąki pszennej
  • 1 l miodu
  • 5 jajek
  • 5-10 dag skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 10 dag posiekanych migdałów
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika

Sposób przygotowania:

Piernik z migdałami i skórką pomarańczową
Miód podgrzać, wlać do miksera, ucierać do ostudzenia. Miksując stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać przesianą mąkę, sodę, posiekane migdały, skórkę pomarańczową i przyprawę do pierników, wymieszać. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej 1 dużej lub 2 foremek keksowych i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka.