misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Piernik z miodem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Ciasto, które może dłużej poleżeć

Piernik z miodem

Składniki:

Piernik z miodem

 

  • 80 dkg mąki krupczatki
  • 1/2 kg miodu
  • 8 jaj
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 20 dkg masla
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich posiekanych
  • łyżka posiekanych migdałów

Sposób przygotowania:

Piernik z miodem
Masło ucierać z cukrem dodając po 1 żółtku,następnie dodać miód , mąkę i przyprawę korzenną. Pod koniec ucierania dodać bakalie, proszek do pieczenia, sodę oraz pianę z ubitych białek. Wszystko delikatnie wymieszać.. Do wysmarowanej tluszczem formy nałożyć ciastotak,aby sięgało do połowy jej wysokości. Do nagrzanego piekarnika (190*C) wstawić ciasto , piec ok. godziny. Gdy ciasto ostygnie polać polewą , można też przekroić na pół i posmarować powidłami lub inna konfiturą.