Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Piernik z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo puszysty, aromatyczny i smaczny piernik. Upieczony można przełożyć kremem, marmoladą lub konfiturą.

Piernik z miodem

Składniki:

Piernik z miodem

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 szkl miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 16 dag cukru waniliowego
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Piernik z miodem
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać. Masło razem z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 jajku. Następnie wsypać mąkę, dodać płynny miód i przyprawę do pierników, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej 1 większej lub 2 mniejszych foremek keksowych, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zimny piernik można przełożyć konfiturą lub kremem i oblać polewą.