Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Piernik z miodem przekładany marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Piernik to popularne i smaczne ciasto

Piernik z miodem przekładany marmoladą

Składniki:

Piernik z miodem przekładany marmoladą

 

  • 1 szklanka płynnego miodu,
  • 0,5 cytryny,
  • 40 g przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczona,
  • 8 g proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki śmietany 18 proc,
  • 4 jajka,
  • 8 dag masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • marmolada

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik z miodem przekładany marmoladą
Proszek do pieczenia wymieszać ze śmietaną, odłożyć. Cukier i miód włożyć do garnka i gotować przez 3 minuty, zdjąć z ognia, ostudzić. Do letniego miodu z cukrem dodać masło i jajka, dokładnie utrzeć. Następnie dodać śmietanę, ciągle ucierając wsypać przesianą mąkę wymieszaną z przyprawą do pierników i otartą skórkę z pół cytryny. Ciasto wylać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godz. w temp. 180 st.