Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Piernikowe ciacho z miodem i kawą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Puszyste ciasto z miodem, kawą i piernikową przyprawą, smacznie zakończone polewą czekoladową z dodatkiem miodu

Piernikowe ciacho z miodem i kawą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe ciacho z miodem i kawą

 

  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki kawy
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Polewa:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka miodu

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe ciacho z miodem i kawą
Żółtka oddzielić od białek i wrzucić do miski i dodać cukier. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Przygotować kawę (1/3 szklanki wrzątku i płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej), miód i olej. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, wlać kawę z miodem i olejem, znów zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Wsypać do miski i zmiksować. Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy 18x18cm. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Składniki polewy rozpuścić razem nad parą, polać ciasto, pokroić na kwadraty i podawać
Piernikowe ciacho z miodem i kawą
Żółtka oddzielić od białek i wrzucić do miski i dodać cukier. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę. Przygotować kawę, miód i olej.
Piernikowe ciacho z miodem i kawą
Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, wlać kawę z miodem i olejem, znów zmiksować.
Piernikowe ciacho z miodem i kawą
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Wsypać do miski i zmiksować.
Piernikowe ciacho z miodem i kawą
Na koniec dodać białka i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy 18x18cm. Piec około 30 minut w 180 stopniach.