SUPERPRZEPIS

Torcik pomarańczowy

  • 5
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Torcik pomarańczowy Więcej zdjęć (5)

Lekki torcik z nutą pomarańczy. W sezonie cytrusów warto zrobić. O tej porze roku są najlepsze.Tort bardzo szybo znika.

Składniki:

Torcik pomarańczowy

 

  • biszkopt:

 

  • 5 jaj wielkość M

 

 

  • 1/2 szklanki mąki tortowej

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

  • krem pomarańczowy:

 

  • 1 szklanka soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego

 

 

  • 250 g mascarpone

 

 

  • 5 łyżeczek cukru

 

 

  • pozostałe

 

 

  • 1 galaretka pomarańczowa

 

  • skórka pomarańczowa kandyzowana

 

 

  • 3 łyżki spirytusu

 

  • 1/3 szklanka wody

 

  • 1/2 szklanka konfitury malinowej

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik pomarańczowy
Białka oddzielam od żółtek i do białek dodaję cukier. Ubijam na najwyższych obrotach na puch. Dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ubijam na puszystą masę. Im dłużej ubijane jaja tym lepszy biszkopt wyjdzie. Mąkę przesiewam z kakao i mieszam. Dodaję po jednej łyżce do ubitych jaj i mieszam drewniana łyżką od spodu delikatnie.Dno formy średnica 22 cm wykładam papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z formy na deskę żeby odparowało. Żelatynę zalewam jedną łyżką zimnego soku. Pozostały sok podgrzewam w garnku żeby był gorący i dodaję żelatynę.Zdejmuję z gazu i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję cukier i startą skórkę pomarańczy.Odstawiam do lodówki na noc. Mascarpone i śmietanę kremówkę przekładam do miski i ubijam .Dodaję galaretkę i dalej ubijam aż połączy się ze śmietaną i będzie puszysta. Biszkopt kroję na trzy blaty. Do kubka wlewam wodę, dodaję sok z pomarańczy połówki i spirytus. Nasączam blat spodni, smaruję nim 1/3 kremu. układam drugi blat nasączam, smaruję kremem, na krem konfiturę malinową i układam ostatni blat. Ten tez delikatnie nasączam. Smaruję boki i górę tortu. odkładam trochę na dekorację które robię szprycą. układam cząstki mandarynek pozbawionych błonek, i dodaję skórę pomarańczową. Galaretkę pomarańczową rozpuszczam w szklane wody, i wylewam do pojemnika wyłożonego folią spożywczą. Ułatwi nam ona wyjęcie galaretki z pudełka. Foremką do pierników wycinam kwiatki i obkładam nimi boku tora Tort wkładam do lodówki na dwie godziny.
Torcik pomarańczowy
biszkopt czekoladowy gotowy upieczony wystygnięty
Torcik pomarańczowy
galaretka pomarańczowa zrobiona z soku z pomarańczy
Torcik pomarańczowy
krem pomarańczowy zrobiony z galaretki mascarpone i śmietany
Torcik pomarańczowy
blaty biszkopta przełozone kremem i konfiturą

Tagi:

biszkopt