goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Piernik z powidłem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wilgotny, mocno aromatyczny i delikatny piernik na święta i na co dzień

Piernik z powidłem

Składniki:

Piernik z powidłem

 

  • Na małą keksówkę
  • 2 duże jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • mały słoik powideł śliwkowych
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • 1 cała przyprawa do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłem
Rodzynki sparzyć wrzątkiem a orzechy posiekać. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę.Do garnka wlać mleko, 2 żółtka, powidła, cukier i cukier waniliowy, wszystko utrzeć mikserem. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą, sodą, kakao. Dodawać po trochu do masy z jajkami i mieszać łyżką, dolewając margarynę. Na koniec wsypać orzechy i rodzynki. Keksówkę natłuścić i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto i piec 40 minut w temp. 180 stopni.