Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piernik z powidłem,masą budyniową i polewą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny piernik przełożony powidłem śliwkowym domowej roboty i masą budyniową, do tego pyszna polewa. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole.

Piernik z powidłem,masą budyniową i polewą

Składniki:

Piernik z powidłem,masą budyniową i polewą

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka miodu prawdziwego
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 6 jajek
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru,na pół litra mleka każdy )
  • około 5 łyżek cukru
  • 25 dag masła lub margaryny

Polewa:

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych ( około 250 ml )

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłem,masą budyniową i polewą
1. Mleko, masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski przekładamy pozostałe składniki, wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Następnie piernik pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty.

3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, drugą połowę zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.

4. Pierwszy blat smarujemy powidłem, na powidło wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem piernikowym.

5. Do garnka dajemy cukier, kakao i gorącą wodę, tyle żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Następnie chwilę gotujemy, do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista, następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.