Sposób przygotowania:
Piernik z powidłem,masą budyniową i polewą
1. Mleko, masło lub margarynę i cukier zagotowujemy i studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do miski przekładamy pozostałe składniki, wlewamy przestudzoną masę i miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Następnie piernik pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty.
3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, drugą połowę zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.
4. Pierwszy blat smarujemy powidłem, na powidło wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem piernikowym.
5. Do garnka dajemy cukier, kakao i gorącą wodę, tyle żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Następnie chwilę gotujemy, do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista, następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
2. Następnie piernik pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Studzimy, wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa blaty.
3. W połowie mleka rozpuszczamy budynie, drugą połowę zagotowujemy z cukrem, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy przestudzony budyń i ucieramy.
4. Pierwszy blat smarujemy powidłem, na powidło wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem piernikowym.
5. Do garnka dajemy cukier, kakao i gorącą wodę, tyle żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło lub margarynę. Następnie chwilę gotujemy, do połączenia się składników na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż polewa będzie gęsta i szklista, następnie smarujemy nią ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.