Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Piernik z siadłego mleka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto z tego przepisu jest na dużą brytfannę

Piernik z siadłego mleka

Składniki:

Piernik z siadłego mleka

 

  • 1 l zsiadłego mleka,
  • 6 szklanek mąki tortowa,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 łyżki dżemu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 25 dag margaryny,
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 80 g przyprawy do piernika

 

Sposób przygotowania:

Piernik z siadłego mleka
Margarynę roztopić i wystudzić. Do miski wlać zsiadłe mleko, wymieszać z cukrem. Następnie wsypać sodę oczyszczoną, przesianą mąkę wymieszaną z kakao, przyprawę do pierników, dodać dżem, przestudzoną margarynę i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej brytfanny, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 40 minut, próbować patyczkiem. Ciasto można przełożyć marmoladą i polukrować.