Sposób przygotowania:
Pierniki przekładany smażonymi śliwkamiMiód i masło
W niewielkim garnku rozpuszczamy masło z miodem i odstawiamy do wystygnięcia. Dolewamy mleko i mieszamy.
Jajka
Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka, ciągle mieszając.
Ciasto
W misce łączymy płyn z garnka, przyprawę korzenną, mąkę z sodą i ubite jajka. Dość delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki.
Pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach, wystudzamy dokładnie i przekrajamy wzdłuż.
Śliwki
Śliwki myjemy i osuszamy, usuwany pestki i przekładamy na patelnię. Chwilę podsmażamy, dodajemy ziarna wanilii i szczyptę cynamonu.
Smażymy razem, aż zgęstnieją i przekładamy piernik.
Polewamy gorzką czekoladą rozpuszczoną z masłem.