WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 834]

Pierniki przekładany smażonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty i miękki piernik przekładany podsmażonymi śliwkami z odrobiną wanilii i cynamonu. Idealnie sprawdza się na święta.

Pierniki przekładany smażonymi śliwkami

Składniki:

Pierniki przekładany smażonymi śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pierniki przekładany smażonymi śliwkami

Miód i masło

Pierniki przekładany smażonymi śliwkami
Mieszamy masło z miodem, aż się rozpuszczą.

W niewielkim garnku rozpuszczamy masło z miodem i odstawiamy do wystygnięcia. Dolewamy mleko i mieszamy.

Jajka

Pierniki przekładany smażonymi śliwkami
Jajka z cukrem pudrem powinny być dobrze ubite.

Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę i stopniowo dodajemy żółtka, ciągle mieszając.

Ciasto

Pierniki przekładany smażonymi śliwkami
Masę na ciasto dość powoli, ale dokładnie mieszamy.

W misce łączymy płyn z garnka, przyprawę korzenną, mąkę z sodą i ubite jajka. Dość delikatnie mieszamy i przelewamy do keksówki.

Pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach, wystudzamy dokładnie i przekrajamy wzdłuż.

Śliwki

Pierniki przekładany smażonymi śliwkami
Do śliwek możemy też dodać odrobinę cukru.

Śliwki myjemy i osuszamy, usuwany pestki i przekładamy na patelnię. Chwilę podsmażamy, dodajemy ziarna wanilii i szczyptę cynamonu.

Smażymy razem, aż zgęstnieją i przekładamy piernik.

Polewamy gorzką czekoladą rozpuszczoną z masłem.