dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Piernik przekładany powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Jest bardzo prosty w przygotowaniu i do jego sporządzenia nie trzeba wymyślnych składników. Ciasto jest przepyszne, po prostu rozpływa się w ustach.

Piernik przekładany powidłami

Składniki:

Piernik przekładany powidłami

 

  • 2 szkl mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko
  • 4 łyż miodu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/3 szkl cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyż kakao
  • szczypta soli
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • polewa czekoladową
  • cukrowa posypka do ciast

Sposób przygotowania:

Piernik przekładany powidłami

ETAP 1:

Piernik przekładany powidłami
Margarynę i miód rozpuszczamy na wolnym ogniu.

Do rondla wlewamy miód i dodajemy pokrojoną margarynę. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu, aby składniki się dobrze połączyły.

ETAP 2:

Piernik przekładany powidłami
Zagniatamy ciasto i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Do rozpuszczonego tłuszczu z miodem dodajemy sól, przesianą mąkę z sodą, przyprawą i kakao. Wbijamy jajko. Zagniatamy ciasto. Wykładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy.

ETAP 3:

Piernik przekładany powidłami
Upieczony piernik dzielimy na części i przekładamy powidłami.

Ciasto pieczemy ok 40 - 45 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dzielimy na 3 części. Ciasta przekładamy powidłami śliwkowymi.

Wierzch oblewamy polewą czekoladową i obsypujemy posypką cukrową.
Smacznego!


Tagi:

piernik ciasto