jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernikowa gwiazda

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tak przygotowały piernik stanowi doskonałą ozdobę świątecznego stołu

Piernikowa gwiazda

Składniki:

Piernikowa gwiazda

 

  • Foremka w kształcie gwiazdy
  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki oleju,
  • 4 łyżki miodu,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 przyprawa do piernika.
  • Garść rodzynek,
  • Garść orzechów włoskich,

 

Sposób przygotowania:

Piernikowa gwiazda
Orzechy kroimy , mieszamy z rodzynkami i oprószamy mąką. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dokładamy miód, a następnie na przemian wymieszane sypkie składniki olej i mleko. Na koniec całość łączymy z bakaliami.Ciasto piernikowe wylewamy na przygotowana foremkę i pieczemy około 50 minut w 180°C. Po wyjęciu ciasto studzimy i dekorujemy. Ja polałam je polewą czekoladową i udekorowałam jadalnymi perełkami i siekanymi migdałami.