Sposób przygotowania:
Piernikowa szynka z wędzonymi owocamiEtap 1
Wszystkie przyprawy przesypać do miseczki. Dodać do nich zioła, pastę paprykową, miód, ocet i olej.
Etap 2
Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Etap 3
Szynkę oczyścić z błon, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie pokryć przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 3 dni do lodówki.
W trakcie marynowania szynkę odwracać co mniej więcej 12 godzin.
Etap 4
Po tym czasie szynkę przełożyć do rękawa do pieczenia. Na mięsie rozłożyć wędzone owoce (użyłam mieszanki śliwek, jabłek i gruszek), docisnąć je do mięsa.
Rękaw zamknąć.
Etap 5
Szynkę ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie szynkę wyjąć z woreczka do naczynia, odwrócić i piec dalej w tej samej temperaturze ok. 1,5 godziny.
W tym czasie szynkę często podlewać wytwarzającym się płynem. Upieczoną szynkę podawać na ciepło do obiadu lub po całkowitym ostudzeniu kroić w cieniutkie plastry i podawać do kanapek.