Sposób przygotowania:
Szynka ,, z kurnej chaty,,
Mięso umyć i oczyścić ze zbędnych błonek . Przygotować marynatę z rozgniecionych jagód jałowca , miodu, 2 łyżek gorącej wody ( rozpuścić w nich miód ), pieprzu ziołowego ,soli majeranku , roztartego z sola czosnku lub posiekanego czosnku niedźwiedziego. Wymieszać . Natrzeć dobrze marynatą mięso i zostawić w chłodzie na 12 godzin . Gruszki, śliwki i grzyby namoczyć na godzinę przed wyjęciem mięsa z marynaty. Obetrzeć z marynaty i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na reszcie oleju. Do obsmażonego mięsa dorzucić na patelnie obrana i pokrojona w piórka cebulę oraz wlać marynatę. Chwilę smażyć . Przełożyć do garnka .Dołożyć namoczone owoce i grzyby ( w całości ) - zalać wodą i dusić ok. 2 godzin na małym gazie tak by płyn odparował do 2,5 szklanki. Wyjąć mięso i zostawić by chwilę ,, odpoczęło. Sos przecedzić . Grzyby pokroić w paseczki i wrzucić do sosu . Gruszki i śliwki odłożyć. Na małej suchej patelni zrobić rumiana zasmażkę z mąki i rozprowadzić ja sosem . Doprawić sos do smaku pieprzem , solą . Pokroić mięso na plastry. Podawać z kaszą na sypko obłożone duszonymi razem z nim owocami ( gruszkami i śliwkami ) . * Sos jest winno-słodki - pyszny , a mięso jeśli dopilnujemy by się odpowiednio długo dusiło rozpada sie pod widelcem ( czyli jest takie jak lubię ).Zdecydowanie mi się ten smak podoba .Można eksperymentować z dodaniem większej ilości rozmarynu. Mam w planie wypróbować podobny przepis z użyciem owoców głogu i dzikiej róży ( suszonych , powideł lub soku ) .