Sposób przygotowania:
Marlenka - miodowe ciasto
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, miód, cukier puder, sodę, sok z cytryny, jajka i przyprawę do piernika. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 5 równych części (po ok. 185 g każda). Każdą z nich równomiernie rozłożyć na dno prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm (będzie bardzo cienko), wyrównać małym wałeczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 9 minut.
Budyń ugotować na mleku. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, powoli dodawać kajmak cały czas przy tym miksując. Następnie powoli wkręcić ostudzony budyń. Gdyby zdarzyło się że masa się zważy w trakcie jej robienia, wystarczy do osobnej miski dać ok. 40-50 g masła i z powrotem powoli dodawać zważoną masę.
Gotową masę podzielić na 5 równych części. Przekładać blaty ciasta.
Na ostatnią warstwę masy na wierzchu ciasta rozsypać startą czekoladę.
Gotową Marlenkę odstawić na co najmniej 24 godziny.
Budyń ugotować na mleku. Ostudzić.
Do miski wyłożyć masło, powoli dodawać kajmak cały czas przy tym miksując. Następnie powoli wkręcić ostudzony budyń. Gdyby zdarzyło się że masa się zważy w trakcie jej robienia, wystarczy do osobnej miski dać ok. 40-50 g masła i z powrotem powoli dodawać zważoną masę.
Gotową masę podzielić na 5 równych części. Przekładać blaty ciasta.
Na ostatnią warstwę masy na wierzchu ciasta rozsypać startą czekoladę.
Gotową Marlenkę odstawić na co najmniej 24 godziny.