Sposób przygotowania:
Krucho drożdżowa strucla makowaprzygotowanie maku
Do garnka wlewamy mleko, masło i miód- podgrzewamy do rozpuszczenia.
Dodajemy bakalie i mak- mieszamy i gotujemy aż cały płyn wsiąknie- masę studzimy.
ciasto
Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy letnią śmietankę- ucieramy na gładko.
Dodajemy jeszcze całe jajko i żółtka- dokładnie roztrzepujemy.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mieszaninę wlewamy do mąki, dodajemy masło i na początku mieszamy mikserem potem już wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od ręki.
Ciasto wałkujemy cieniutko na prostokąt o wymiarach +/- 40x28 cm
zwijanie
Odlewamy odrobinę białe ( 2-3 łyżki do smarowania) , a resztę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy makowej- mieszamy i rozkładamy na ciasto pozostawiając z 3 stron wolne miejsce ,około 2-3 cm i właśnie te wolne brzegi smarujemy je białkiem.
4 krótszy brzeg będzie środkiem i od niego zaczynamy zwijanie -tam smarujemy do końca
Dłuższe brzegi zawijamy na masę i zwijamy .
pieczenie
Przycinamy papier do pieczenia na długość około 45 cm i smarujemy go olejem
Makowiec zawijamy w papier z 3-4 cm luzem, pilnując żeby końcówka ciasta i papieru była pod spodem .
Makowiec odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu nakłuwamy dość gęsto papier i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Upieczony makowiec studzimy w papierze,
Góra według własnych predyspozycji - cukier puder, lukier cytrynowy lub czekolada:)
SylaUla