SUPERPRZEPIS

Krucho drożdżowa strucla makowa

  • 1
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Krucho drożdżowa strucla makowa

Jak święta to i strucla makowa, a że nie ma przepisu jeszcze na blogu to nadrabiam zaległości.
Przepis z ciastem krucho drożdżowym z własnoręcznie przygotowanym makiem.

Składniki:

Krucho drożdżowa strucla makowa

 

  • Składniki na 1 makowiec

 

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 60 g masła
  • 1 jajko + 2 żółtka ( białka zostawiamy do masy i smarowania)
  • 50 g cukru 1/4 szklanki kremówki bądź mleka
  • 30 g drożdży

 

  • Masa makowa:
  • 200 g maku mielonego
  • 200 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 3-4 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • 1- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Sposób przygotowania:

Krucho drożdżowa strucla makowa

przygotowanie maku

Krucho drożdżowa strucla makowa
podczas gotowania musimy mieszać, inaczej moze się przypalić

Do garnka wlewamy mleko, masło i miód- podgrzewamy do rozpuszczenia.

Dodajemy bakalie i mak- mieszamy i gotujemy aż cały płyn wsiąknie- masę studzimy.

ciasto

Krucho drożdżowa strucla makowa
ciasto wałkujemy dość cienko na podane wymiary

Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy letnią śmietankę- ucieramy na gładko.

Dodajemy jeszcze całe jajko i żółtka- dokładnie roztrzepujemy.

Masło rozpuszczamy i studzimy.

Mieszaninę wlewamy do mąki, dodajemy masło i na początku mieszamy mikserem potem już wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodzić od ręki.

Ciasto wałkujemy cieniutko na prostokąt o wymiarach +/- 40x28 cm

zwijanie

Krucho drożdżowa strucla makowa
zwijamy bez dociskania- ciasto nam jeszcze wyrośnie

Odlewamy odrobinę białe ( 2-3 łyżki do smarowania) , a resztę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy makowej- mieszamy i rozkładamy na ciasto pozostawiając z 3 stron wolne miejsce ,około 2-3 cm i właśnie te wolne brzegi smarujemy je białkiem.

4 krótszy brzeg będzie środkiem i od niego zaczynamy zwijanie -tam smarujemy do końca

Dłuższe brzegi zawijamy na masę i zwijamy .

pieczenie

Krucho drożdżowa strucla makowa
pozostawiamy luźny papier, a po wyrośnieciu gęsto nakłuwamy

Przycinamy papier do pieczenia na długość około 45 cm i smarujemy go olejem

Makowiec zawijamy w papier z 3-4 cm luzem, pilnując żeby końcówka ciasta i papieru była pod spodem .

Makowiec odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Po wyrośnięciu nakłuwamy dość gęsto papier i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Upieczony makowiec studzimy w papierze,

Góra według własnych predyspozycji - cukier puder, lukier cytrynowy lub czekolada:)