Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Piernikowe ciasto z dynią.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Po ostudzeniu ciasto można polać polewą lub polukrować.

Piernikowe ciasto z dynią.

Składniki:

Piernikowe ciasto z dynią.

 

  • 2 szkl dynia utarta,
  • 1 szkl cukier,
  • 3 szt jajka,
  • 3 szkl mąka,
  • 1 szkl olej,
  • 1 szt przyprawa do pierników,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe ciasto z dynią.
Dynię obrać oczyścić z nasion i włókien, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wbić jajka, wsypać cukier i dokładnie ubić. Następnie wlać olej, wsypać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao, dodać przyprawę do pierników, cukier waniliowy, wymieszać mikserem. Następnie dodać startą na tarce o dużych oczkach, odsączoną na sicie dynię i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut w temp 180 stopni.