kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Piernikowe pekatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 4

kruche ciasteczka! z nutą piernika!

Piernikowe pekatki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Piernikowe pekatki

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 łyżek kremu piernikowego
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 3 jajka
  • łyżka kakao
  • cukier waniliowy
  • wiórki czekoladowe ok 100 G

Sposób przygotowania:

Piernikowe pekatki
Piekarnik nagrzewamy do 180 *C. Krem piernikowy utrzeć z masłem i cukrami .Stopniowo dodawać jajka , cały czas mieszając ciasto.Później wsypać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z kakao i sodą ,składniki wymieszać i wyrobić lekko kleiste ciasto . Na koniec dodać wiórki czekoladowe.w dłoniach wyrabiać okrągłe kuleczki , spłaszczać i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 *C ,na 20 minut. Po wyjęciu posypać ciasteczka cukrem pudrem.
Piernikowe pekatki
Formować dłońmi okrągłe kuleczki , spłaszczyć i wykładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .
Piernikowe pekatki
Utrzeć krem piernikowy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać,PORCJAMI dodawać przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao ,składniki dokładnie wymieszać . Pod koniec dodać wiórki czekoladowe

Tagi:

jajko jajka