Sposób przygotowania:
Piernikowy tort Królewski
Do miski wsypujemy dwa opakowania ciasta „Piernik Królewski”. Dodajemy jajka, mleko oraz olej i miksujemy, aż składniki się dokładnie połączą ze sobą. Gotowe ciasto wlewamy do wysmarowanej margaryną formy tortowej o średnicy 24 cm. Pieczemy w temp. 180’C ok 60 min. Do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy na dwa płaty. Za pomocą foremki do ciastek w kształcie serduszka wycinamy wzorek. By serduszko ładnie nam wyszło musimy foremką zatoczyć okrąg wycinając najpierw ze spodniej części szpic serca „v” trzymając za górną część foremki. Następne w górnym płacie wycinamy brzuszki serduszka czyli odwracamy foremkę do góry nogami trzymając tym razem za „v” i zataczamy okrąg ponownie, zachowując taki sam odstęp od brzegów jak w dolnym płacie ciasta. Musimy pamiętać by paluszkami zaznaczać głębokość wycinania, tak by wyszło nam ładne, pełne serce po złożeniu. W miejsce wycięte nakładamy krem do tortów o smaku ajerkoniakowym. Do 300 ml mleka wsypujemy krem i miksujemy, na najwyższych obrotach zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie dodajemy miękką margarynę i miksujemy. Gotowy krem schładzamy ok 10 min. po czym napełniamy nim tort. Delikatnie składamy. Przygotowujemy kolejny krem do tortów, tym razem o smaku czekoladowym. Ponownie wlewamy do miseczki 300 ml mleka i wsypujemy zawartość torebki z kremem. Miksujemy. Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym z końcówką gwiazdki i za pomocą okrężnych ruchów wyciskamy różyczki, jedna obok drugiej. Tak pokrywamy całe ciasto. Gotowy tort umieszczamy na ok 30-60 min. w lodówce. Smacznego !!* Do tortu można użyć piernika przygotowanego z własnego sprawdzonego przepisu, albo biszkopta, lecz musi on być mniej puszysty, tak by łatwiej wycinało nam się kształt serca.
-Natka-
marietta