Piernikowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachecam do spróbowania.....

Piernikowiec

Składniki:

Piernikowiec

 

  • 2 szt jajka,
  • 1 łyżka słodzik w proszku,
  • 3 łyżki jogurt naturalny odtłuszczony,
  • 1/2 szklanki mleko w proszku odtłuszczone,
  • 4 łyżki otręby owsiane,
  • 1 łyżeczka Przyprawa do piernika Prymat,
  • 1/3 łyżeczki odtłuszczone kakao,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

Sposób przygotowania:

Piernikowiec
Najpierw białka oddzielić od żółtek, otręby dokłądnie zmielić. Sypkie składniki (oprócz słodzika) wymieszać ze sobą. Żółtka utrzeć ze słodzikiem do białości, dodać jogurt i ciągle miksując wsypywać po łyżce sypką mieszankę. Na końcu delikatnie wmieszać do masy łyżką ubitą na sztywno pianę z białek. Przełożyć do foremki, wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu uchylić piekarnik i pozostawić ciasto do zupełnego ostygnięcia.