Sposób przygotowania:
Piernikowiec Roxi
Ciasto:
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, dalej ubijając.
Dosypujemy pozostałe składniki, mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę.
Pieczemy ok. 1 godz. (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180 st. C.
Masa serowa:
Na gotujące mleko wlewamy śmietanę wymieszaną z jajami, dosypujemy kwasek, zagotowujemy, studzimy. Wytrącą się grudki twarożku, który należy odcedzić, wylewając zawartość na sito. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo twarożek, następnie dodać alkohol, sok z cytryny, bakalie (jeśli chcemy). Masę wyłożyć na piernik, udekorować startą gorzką czekoladą.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, dalej ubijając.
Dosypujemy pozostałe składniki, mieszamy i wylewamy na dużą blaszkę.
Pieczemy ok. 1 godz. (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180 st. C.
Masa serowa:
Na gotujące mleko wlewamy śmietanę wymieszaną z jajami, dosypujemy kwasek, zagotowujemy, studzimy. Wytrącą się grudki twarożku, który należy odcedzić, wylewając zawartość na sito. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać stopniowo twarożek, następnie dodać alkohol, sok z cytryny, bakalie (jeśli chcemy). Masę wyłożyć na piernik, udekorować startą gorzką czekoladą.
yola
Sarenka