Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Piernikowo-pomarańczowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo kruche i smaczne, aromatyczne ciasteczka. Rozpływające się w ustach.

Piernikowo-pomarańczowe ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowo-pomarańczowe ciasteczka

 

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 25 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • 3 łyżki miodu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piernikowo-pomarańczowe ciasteczka
Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia wymieszać, posiekać z ciepłym masłem. Dodać żółtka, miód, bardzo dokładnie posiekać. Następnie podzielić na 2 części. Do jednej części dodać aromat i zagnieść jasne ciasto. Do drugiej wsypać kakao, przyprawę do pierników, dodać 1 łyżkę śmietany i zagnieść ciemne ciasto. Oba ciasta podzielić na kawałki i utoczyć wałki, połączyć ze sobą po 2 kolory i włożyć do maszynki do wyciskania. Wyciskać ciasteczka na nie natłuszczoną blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 12-15 minut.
Piernikowo-pomarańczowe ciasteczka
Mąkę posiekać z masłem miodem i resztą skłądników
Piernikowo-pomarańczowe ciasteczka
Podzielić na 2 części do jednej części dodać kakao i przyprawę
Piernikowo-pomarańczowe ciasteczka
Z ciasta utoczyć wałki i włożyć do maszynki
Piernikowo-pomarańczowe ciasteczka
Wyciskać ciasteczka na nie natłuszczoną blaszkę