fanatic1125

fanatic1125

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Pieróg gigant z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wartość kaloryczna 1 porcji 180 kcal

Pieróg gigant z mięsem

Składniki:

Pieróg gigant z mięsem

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • Łyżka masła
  • Żółtko
  • Łyżka soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2,5 dag drożdży (1/4 kostki)
  • Łyżka cukru
  • 2 cebule
  • Pęczek szczypiorku
  • 1/2 kg mieszanego mięsa mielonego
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Pieróg gigant z mięsem
Drożdże i łyżkę cukru rozmieszaj w letnim mleku, odstaw na ok. 15 minut. Mąkę, olej, żółtko, łyżkę soli oraz niezbyt gorące roztopione masło połącz z drożdżami i mlekiem, dobrze wyrób i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obierz, posiekaj, połącz z mięsem mielonym i oczyszczonym, opłukanym, drobno pokrojonym szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 4 części. Rozwałkuj, nałóż na każdą część farsz i ukształtuj tak, aby z każdej porcji powstał duży pieróg. Każdy posmaruj delikatnie olejem bądz rozmąconym jajkiem, ułóż na posypanej mąką blasze, piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 °C .

Tagi:

mięso