Sposób przygotowania:
Pieróg gigant z mięsem
Drożdże i łyżkę cukru rozmieszaj w letnim mleku, odstaw na ok. 15 minut. Mąkę, olej, żółtko, łyżkę soli oraz niezbyt gorące roztopione masło połącz z drożdżami i mlekiem, dobrze wyrób i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obierz, posiekaj, połącz z mięsem mielonym i oczyszczonym, opłukanym, drobno pokrojonym szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 4 części. Rozwałkuj, nałóż na każdą część farsz i ukształtuj tak, aby z każdej porcji powstał duży pieróg. Każdy posmaruj delikatnie olejem bądz rozmąconym jajkiem, ułóż na posypanej mąką blasze, piecz 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 °C .