Sposób przygotowania:
Tortilla de patatas
Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w plastry. Na patelni rozgrzałam ok 3 łyżek oliwy, wrzuciłam ziemniaki, smażyłam na małym ogniu mieszając, żeby ziemniaki stały się miękkie, nie rozpadły się i nie przyrumieniły się za bardzo. Ziemniaki zdjęłam z patelni, osączając z nadmiaru tłuszczu.
Cebule obrałam, pokroiłam w większą kostkę, czosnek posiekałam, zeszkliłam na tej samej patelni, na której smażyły się ziemniaki.
Jajka wbiłam do głębokiej miski, rozmąciłam widelcem, dodałam sól i przyprawy, wymieszałam. Oliwki i suszone pomidory pokroiłam. Do jajek dodałam ziemniaki, cebulę, oliwki i pomidory, wymieszałam. Na patelnię wlałam jeszcze łyżkę oliwy, wylałam mieszankę jajeczno-ziemniaczaną.
Patelnią poruszałam kilka razy, żeby zawartość równo się ułożyła. Przykryłam pokrywką, smażyłam na małym ogniu ok 6-7 minut, aż masa jajeczna się ścięła.
Tortillę odwróciłam: przykryłam z wierzchu talerzem, odwróciłam patelnię, a placek w talerza zsunęłam z powrotem na patelnię.
Przykryłam i smażyłam na małym ogniu jeszcze ok 3 minut. Pod koniec smażenia posypałam z wierzchu serem i szczypiorkiem. Tortillę podaję pokrojoną na kawałki z oliwą, sosem pomidorowym.
Smacznego!
Cebule obrałam, pokroiłam w większą kostkę, czosnek posiekałam, zeszkliłam na tej samej patelni, na której smażyły się ziemniaki.
Jajka wbiłam do głębokiej miski, rozmąciłam widelcem, dodałam sól i przyprawy, wymieszałam. Oliwki i suszone pomidory pokroiłam. Do jajek dodałam ziemniaki, cebulę, oliwki i pomidory, wymieszałam. Na patelnię wlałam jeszcze łyżkę oliwy, wylałam mieszankę jajeczno-ziemniaczaną.
Patelnią poruszałam kilka razy, żeby zawartość równo się ułożyła. Przykryłam pokrywką, smażyłam na małym ogniu ok 6-7 minut, aż masa jajeczna się ścięła.
Tortillę odwróciłam: przykryłam z wierzchu talerzem, odwróciłam patelnię, a placek w talerza zsunęłam z powrotem na patelnię.
Przykryłam i smażyłam na małym ogniu jeszcze ok 3 minut. Pod koniec smażenia posypałam z wierzchu serem i szczypiorkiem. Tortillę podaję pokrojoną na kawałki z oliwą, sosem pomidorowym.
Smacznego!
Justi2401