mariwanna

mariwanna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

SUPERPRZEPIS

Tortilla de patatas

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tortilla de patatas to chyba jedna z najbardziej znanych hiszpańskich potraw. Przygotowuje się ją z ziemniaków, cebuli i jajek, czasem z dodatkami typu chorizo, oliwki czy ser.

Tortilla de patatas Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tortilla de patatas

 

Sposób przygotowania:

Tortilla de patatas
Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w plastry. Na patelni rozgrzałam ok 3 łyżek oliwy, wrzuciłam ziemniaki, smażyłam na małym ogniu mieszając, żeby ziemniaki stały się miękkie, nie rozpadły się i nie przyrumieniły się za bardzo. Ziemniaki zdjęłam z patelni, osączając z nadmiaru tłuszczu.

Cebule obrałam, pokroiłam w większą kostkę, czosnek posiekałam, zeszkliłam na tej samej patelni, na której smażyły się ziemniaki.

Jajka wbiłam do głębokiej miski, rozmąciłam widelcem, dodałam sól i przyprawy, wymieszałam. Oliwki i suszone pomidory pokroiłam. Do jajek dodałam ziemniaki, cebulę, oliwki i pomidory, wymieszałam. Na patelnię wlałam jeszcze łyżkę oliwy, wylałam mieszankę jajeczno-ziemniaczaną.

Patelnią poruszałam kilka razy, żeby zawartość równo się ułożyła. Przykryłam pokrywką, smażyłam na małym ogniu ok 6-7 minut, aż masa jajeczna się ścięła.

Tortillę odwróciłam: przykryłam z wierzchu talerzem, odwróciłam patelnię, a placek w talerza zsunęłam z powrotem na patelnię.

Przykryłam i smażyłam na małym ogniu jeszcze ok 3 minut. Pod koniec smażenia posypałam z wierzchu serem i szczypiorkiem. Tortillę podaję pokrojoną na kawałki z oliwą, sosem pomidorowym.

Smacznego!
Tortilla de patatas
Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w plastry.
Tortilla de patatas
Jajka wbiłam do głębokiej miski, rozmąciłam widelcem, dodałam sól i przyprawy, wymieszałam
Tortilla de patatas
Do jajek dodałam ziemniaki, cebulę, oliwki i pomidory, wymieszałam.
Tortilla de patatas
Na patelnię wlałam jeszcze łyżkę oliwy, wylałam mieszankę jajeczno-ziemniaczaną.
Tortilla de patatas
Tortillę odwróciłam: przykryłam z wierzchu talerzem, odwróciłam patelnię, a placek w talerza zsunęłam z powrotem na patelnię.