głodomorekN

głodomorekN

Starszy Kucharz
[Przepisów: 40]

Pierogi Dzidzia Józka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Najwspanialsze pierogi mojego Dziadka, wielki ukłon dla niego :*

Pierogi Dzidzia Józka

Składniki:

Pierogi Dzidzia Józka

 

Sposób przygotowania:

Pierogi Dzidzia Józka
Ciasto: 1/2 kg mąki przesiać, podzielić na 3 części. 2/3 mąki zalać 2 szklankami  zagotowanego mleka, a 1/3 mąki wysypać na stolnicę. Wymieszać rozczyn z mąką i dodać 2 żółtka. Wygnieść ciasto. Rozwałkować i powycinać krążki. Farsz: zmielić twaróg, połączyć z ugotowanymi i sprasowanymi ziemniakami.Doprawić solą i pieprzem. Krążki nadziewać farszem i ulepić pierogi. Ugotować i okrosić słoninką lub cebulką.