ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi na Wigilię to obowiązkowa pozycja. Czasami robię farsz z kiszonej kapusty, a czasami ze słodkiej. Trudno powiedzieć, które lepsze. Pierogi wigilijne są po prostu najlepsze, każde smakują wyjątkowo.

Wigilijne pierogi ze słodką  kapustą i grzybami

Składniki:

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą i grzybami

 

  • Składniki

 

  • główka białej kapusty
  • 2 duże cebule
  • suszone podgrzybki ( słoiczek 250 ml )
  • olej do smażenia
  • łyżeczka pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierogi ze słodką kapustą i grzybami

Sposób przygotowania

Kapustę przekroić na 4 części i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić i pokroić drobniutko. Namoczyć grzyby, ugotować i również drobno pokroić.


Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną drobniutko cebulę. Dodać kapustę i dusić. Dodać grzyby razem z wywarem i w dalszym ciągu dusić. Dodać pieprz i sól do smaku. Odparować i wystudzić.


Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykrawać krążki, nakładać farsz i zalepiać. Gotować partiami w osolonej wodzie. Jak pierogi wypłyną, wyławiać i układać na płaskim półmisku. Podawać przesmażone na oleju.


Smacznego.