Pierogi grahamki z pasztetem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne pierogi z pasztetem

Pierogi grahamki z pasztetem

Składniki:

Pierogi grahamki z pasztetem

 

  • Ciasto:
  • szklanka mąki pszennej graham (typ 1850)
  • szczypta soli
  • ok. 1/3 szklanki gorącej wody
  • solą przesiać, wlewać powoli wodę i zagniatać ciasto, aż do zbicia się w kulę i połączenia

 

  • Farsz: 2 pasztety 130 g DROP o dowolnym smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi grahamki z pasztetem
Ciasto: Mąkę razem z solą przesiać, wlewać powoli wodę i zagniatać ciasto, aż do zbicia się w kulę i połączenia składników. Farsz: 250 g pasztetu DROP. Ciasto na pierogi cienko rozwałkować, wycinać szklanką krążki, na środek każdego nakładać ok. dwóch łyżeczek pasztetu, dokładnie sklejać brzegi. Gotowe pierogi przykryć ściereczką, aby nie obeschły. W dużym płaskim rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli i oliwy, wrzucać partiami pierogi i gotować do 4 minut na wolnym ogniu. Odcedzone polać oliwą.