pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Pierogi leniwe z bułką tartą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

takie kopytka z serem twarogowym

Pierogi leniwe z bułką tartą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi leniwe z bułką tartą

 

Sposób przygotowania:

Pierogi leniwe z bułką tartą
Ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie. Studzę je a następnie tłucze. Po potłuczonych dodaję ser twarogowy. Całość wspólnie dokładnie rozdrabiam również tłuczkiem. Wsypuję mąkę i wbijam jajko. Mąki powinna być taka ilość , aby wyrobione ciasto odchodziło od rąk, także w razie potrzeby mąki dosypuję. Wszystkie składniki wyrabiam. Ciasto dzielę i z każdej porcji formuję wałek. Z wałka wycinam ostrym nożem kopytka. Gotuję je w lekko osolonej wodzie do miękkości (kilka minut). Masło rozpuszczam na patelni i rumienię na nim bułkę tartą. Pierogi podaję posypane bułką tartą. Smacznego.
Pierogi leniwe z bułką tartą
Ser twarogowy wyrabiam z ugotowanymi ziemniakami
Pierogi leniwe z bułką tartą
Wbijam jajko i dosypuję mąki, w razie potrzeby mąkę uzupełniam
Pierogi leniwe z bułką tartą
Z wyrobionego ciasta formuję podłużne wałeczki
Pierogi leniwe z bułką tartą
Pokrojone ciasto gotuję w lekko osolonej wodzie