Sposób przygotowania:
Pierogi mięsno - pieczarkowe
Na stolnice przesiewamyy mąke 2/3 ,potem dodajemy wodę ciepłą. Ugniatamy ciasto, dodajemy powoli resztę mąki i sól. Wyrabiamy ciasto. Potem dzielimy na dwie części. Za pomoca wałka rozwałkowywujemy i wykrajamy kubeczkiem kółka. Możemy wykrajać większe lub mniejsze, kubek dobieramy sami (jego wielkość). Mięso mielone smażymy na oleju wraz wyciśniętym czosnkiem, mieszamy je by się porozdzielało na mniejsze kawałeczki. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny (sok powoduje, że pieczarki nie ciemnieją) i podduszamy na oleju. Nastepnie odsączone z nadmiaru tłuszczu dodajemy do mięsa mielonego i doprawiamy do smaku, po czym wbijamy jajka i mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na każdy krążek , sklejamy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z odrobiną oleju. Po wrzuceniu do wrzącej wody mieszamy by pierogi nie posklejały się. Następnie pierogi wyjmujemy po ok 3 minutach po wypłynieciu na wierzch. Pierogi odsączamy i podsmażamy. Polecam polać stopioną słoniną (dużą ilością (tak smakuje najlepiej)) i dodać śmietanę.
edytaha
Jest podana dokładna ilość soli i wody, a nie ma ilości mąki. Ile mąki należy użyć?
Co to znaczy "50 dag słonika"? Czy to chodzi o słoninę? I czy na pewno do okraszenia ma jej być aż pół kilo?
babcia tetala
edytaha
Dziękuję za odpowiedź :)
babcia tetala