jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pierogi nadziewane jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierogi wychodzą z nadzieniem z kawałków jabłek . Okraszone masełkiem z bułką tartą i posypane cukrem rozchodzą się w mgnieniu oka.

Pierogi nadziewane jabłkami Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Pierogi nadziewane jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi nadziewane jabłkami
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać szczyptę soli. Wlać gorącą wodę stopniowo i mieszać łyżką, wbić jajko i wymieszać. Zarobić ciasto elastyczne. Odłożyć na 30 minut aby ciasto odpoczęło. 

Jabłka obrać o pokroić na małe kawałki. Ciasto rozwałkować cieniutko podsypując mąką. Następnie pokroić na kwadraty dowolnej wielkości. Na każdy kawałek położyć kawałek jabłka, posypać cukrem i sklejać pierogi w trapez. 

Wrzucać do wrzącej posolonej wody i gotować 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. 

Wyjmować łyżką cedzakową na talerze i okrasić stopionym masłem z bułką tartą. 
Pierogi nadziewane jabłkami
Mąkę przesiać na stolnicę ,dodać wodę gorącą ,sól i jajko
Pierogi nadziewane jabłkami
Wyrobić ciasto elastyczne i odłożyć na 30 minut aby odpoczęło
Pierogi nadziewane jabłkami
Ciasto rozwałkować cieniutko i pokroić na małe kwadraty
Pierogi nadziewane jabłkami
Na środek układać kawałki jabłka i posypać cukrem
Pierogi nadziewane jabłkami
Sklejać dokładnie przeciwległe boki
Pierogi nadziewane jabłkami
wrzucać na wrzącą wodę i gotować około 2- 3 minuty od wypłynięcia
Pierogi nadziewane jabłkami
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze

Tagi:

pierogi danie