Sposób przygotowania:
Pierogi nadziewane jabłkami
Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać szczyptę soli. Wlać gorącą wodę stopniowo i mieszać łyżką, wbić jajko i wymieszać. Zarobić ciasto elastyczne. Odłożyć na 30 minut aby ciasto odpoczęło.
Jabłka obrać o pokroić na małe kawałki. Ciasto rozwałkować cieniutko podsypując mąką. Następnie pokroić na kwadraty dowolnej wielkości. Na każdy kawałek położyć kawałek jabłka, posypać cukrem i sklejać pierogi w trapez.
Wrzucać do wrzącej posolonej wody i gotować 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze i okrasić stopionym masłem z bułką tartą.
Jabłka obrać o pokroić na małe kawałki. Ciasto rozwałkować cieniutko podsypując mąką. Następnie pokroić na kwadraty dowolnej wielkości. Na każdy kawałek położyć kawałek jabłka, posypać cukrem i sklejać pierogi w trapez.
Wrzucać do wrzącej posolonej wody i gotować 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Wyjmować łyżką cedzakową na talerze i okrasić stopionym masłem z bułką tartą.