Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną i serem
Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, olej, szczyptę soli, ciepłą wodę, zamieszać i zagnieść ciasto. Szczelnie przykryć folią i pozostawić na 15-20 minut. Kaszę gryczaną ugotować w wodzie z kostką rosołową, ostudzić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, połączyć z kaszą. Do zimnej kaszy dodać pokruszony ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, ułożyć farsz, zlepić dociskając widelcem. Partiami wrzucać do gotującej się wody, delikatnie zamieszać. Gotować na wolnym ogniu około 2 minut. Wyłożyć na talerze, polać zeszkloną na smalcu pokrojoną cebulą. Posypać posiekanym szczypiorkiem.