Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim
CIASTO: mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”. FARSZ: twaróg rozgniatam widelcem, dodaję ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszam. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażam na 1 łyżce masła. Przestudzoną dodaję do farszu. Do smaku dodaję przyprawy i posiekany czosnek niedźwiedzi i jeszcze raz dokładnie mieszam. WYKONANIE: wcześniej przygotowane ciasto bardzo cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam krążki, nakładam farsz i bardzo dokładnie zlepiam brzegi formując pierogi. Pierogi wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podaję z roztopionym masłem i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.
msewka
anemon
Masz rację, to zaskakujące, że z tanich skladników mamy tak bardzo smaczny obiad. Właśnie dzisiaj znów je robiłam, tym razem bez czosnku. Dziękuję i polecam.