anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pierogi z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zwykłe pierogi z kaszą gryczaną i serem za sprawą niewielkiej ilości zielonego czosnku niedźwiedziego nabierają niezwykłego smaku.

Pierogi z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

Pierogi z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim

 

  • CIASTO:
  • mąka 1 ½ szk.
  • żółtko 1 szt.
  • olej 1 łyżeczka
  • sól ½ łyżeczki
  • woda gorąca ½ szk.
  • FARSZ:
  • kasza gryczana 100 g
  • twaróg wiejski 300 g
  • cebula 1 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • czosnek niedźwiedzi, posiekany 3 łyżki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim
CIASTO: mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję pozostałe składniki i wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”. FARSZ: twaróg rozgniatam widelcem, dodaję ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszam. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażam na 1 łyżce masła. Przestudzoną dodaję do farszu. Do smaku dodaję przyprawy i posiekany czosnek niedźwiedzi i jeszcze raz dokładnie mieszam. WYKONANIE: wcześniej przygotowane ciasto bardzo cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam krążki, nakładam farsz i bardzo dokładnie zlepiam brzegi formując pierogi. Pierogi wrzucam na osolony wrzątek i gotuję 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podaję z roztopionym masłem i posiekanym czosnkiem niedźwiedzim.