Pierogi PKU na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i szybkie pierożki PKU

Pierogi PKU na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi PKU na słodko

 

  • 250 g mąki PKU
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 8 łyżeczek dżemu truskawkowego lub innego

Sposób przygotowania:

Pierogi PKU na słodko
Cukier rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić ciasto, następnie rozwałkować. Wykrajać kółka. Na środek każdego kółka kładziemy łyżeczkę dżemu. Zaklejamy pierogi. Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju przez 5 minut. Gotowe Pierożki możemy polać sokiem owocowym.
Pierogi PKU na słodko
Przepis pozwala nam zrobic około ośmiu pierożków
Pierogi PKU na słodko
Wielkośc kółeczek zależy od naszych upodobań ja zrobiłam dośc duże
Pierogi PKU na słodko
Zamiast dżemu można włożyc świeże owoce sezonowe
Pierogi PKU na słodko
Trzeba uważac żeby pierożki się nie rozwaliły-ciasto PKU jest bardzo kruche

Tagi:

pierogi danie