Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Pierogi po wiejsku - z kaszanką i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zachwycą wielbicieli wyrobów wiejskich i tradycyjnych!

Pierogi po wiejsku - z kaszanką i cebulą

Składniki:

Pierogi po wiejsku - z kaszanką i cebulą

 

 

 

 

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • CIASTO:

 

  • mąka - 250 g
  • jajko - 1 szt
  • olej - 1 łyżka
  • ciepła woda - 100 ml
  • sól - 1 łyżeczka

 

  • FARSZ:

 

  • kaszanka - 300 g
  • cebula - 3 szt
  • olej - 2 łyżki
  • sól , pieprz - do smaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi po wiejsku - z kaszanką i cebulą
Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokroją drobno kaszankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem przez ok . 5 minut aż kaszanka zrobi się " kremowa " Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki wycinamy koła. Napełniamy przygotowanym farszem. Sklejamy tworząc falbankę lub tak jak ja sklejając widelcem. Wrzucamy na wrzącą wodę i od chwili wypłynięcia gotujemy jeszcze 2-3 min. Podajemy przyrumienione na masełku z cebulą. Gotowe!