slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pierogi ruskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na domowe pierogi z farszem ziemniaczano-serowym. Dodatek boczku i cebulki sprawił, że pierogi wyszły niezwykle aromatyczne.

Pierogi ruskie

Składniki:

Pierogi ruskie

 

  • 3 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 3/4 szkl gorącej wody
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, boczek również kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wkładamy boczek i przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Wtedy dodajemy cebulkę i smażymy razem do momentu, aż cebulka się ze złoci. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Ziemniaki przeciskamy wraz z twarogiem przez praskę, dodajemy przesmażony boczek z cebulką oraz jajko i mieszamy.

Ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól i mieszamy. Formujemy z mąki kopczyk i powoli dolewamy gorącą wodę, najlepiej mieszać łyżką. Do zaparzonej mąki dodajemy olej oraz jajko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Potem przykrywamy je wilgotną ściereczką aby nie wyschło a część rozwałkowujemy cienko ciasto.

Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy boki ciasta, można również zrobić na rancie ciasta wzorek widelcem.

W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oleju oraz soli i na wrzątek wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy przez ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Ugotowane pierogi przekładamy na chwilę do zimnej wody i na talerz. Można podać z przesmażonym boczkiem lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego.