Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, boczek również kroimy w kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wkładamy boczek i przesmażamy, aż wytopi się tłuszcz. Wtedy dodajemy cebulkę i smażymy razem do momentu, aż cebulka się ze złoci. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki przeciskamy wraz z twarogiem przez praskę, dodajemy przesmażony boczek z cebulką oraz jajko i mieszamy.
Ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól i mieszamy. Formujemy z mąki kopczyk i powoli dolewamy gorącą wodę, najlepiej mieszać łyżką. Do zaparzonej mąki dodajemy olej oraz jajko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Potem przykrywamy je wilgotną ściereczką aby nie wyschło a część rozwałkowujemy cienko ciasto.
Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy boki ciasta, można również zrobić na rancie ciasta wzorek widelcem.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oleju oraz soli i na wrzątek wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy przez ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Ugotowane pierogi przekładamy na chwilę do zimnej wody i na talerz. Można podać z przesmażonym boczkiem lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Ziemniaki przeciskamy wraz z twarogiem przez praskę, dodajemy przesmażony boczek z cebulką oraz jajko i mieszamy.
Ciasto: mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy sól i mieszamy. Formujemy z mąki kopczyk i powoli dolewamy gorącą wodę, najlepiej mieszać łyżką. Do zaparzonej mąki dodajemy olej oraz jajko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Potem przykrywamy je wilgotną ściereczką aby nie wyschło a część rozwałkowujemy cienko ciasto.
Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka, na środek każdego nakładamy łyżeczką farsz i zlepiamy boki ciasta, można również zrobić na rancie ciasta wzorek widelcem.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną oleju oraz soli i na wrzątek wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy przez ok. 3 minuty od chwili wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Ugotowane pierogi przekładamy na chwilę do zimnej wody i na talerz. Można podać z przesmażonym boczkiem lub z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
kasia900
slodkokwasnakuchnia1
Dziękuję