SUPERPRZEPIS

Pierogi ruskie z miętą

  • 3
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 35
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Pierogi ruskie z miętą Więcej zdjęć (7)

Ruskie pierogi to smak mojego dzieciństwa, przygotowane z miętą nadają im jeszcze więcej wspomnień. Polecam dla całej rodziny :)

Składniki:

Pierogi ruskie z miętą

Ciasto

Farsz

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z miętą
Farsz: ziemniaki skrobiemy, gotujemy na miękko w osolonej wodzie, studzimy. Wraz z białym serem przeciskamy przez praskę. Białą cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju, dodajemy do farszu wraz z posiekaną miętą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem mieszamy.

Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz. Zlepiamy pierogi.

Pierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia. 
Pierogi ruskie z miętą
młode ziemniaki ostudzone przeciskamy przez praskę
Pierogi ruskie z miętą
biały ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków
Pierogi ruskie z miętą
dodajemy zeszkloną cebulę posiekaną miętę i doprawiamy
Pierogi ruskie z miętą
z podanych składników przygotowujemy ciasto na pierogi
Pierogi ruskie z miętą
z ciasta wykrawamy kółeczka i nakładamy farsz
Pierogi ruskie z miętą
zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie