MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Pierogi serowo-szpinakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne pierogi z nadzieniem ze szpinaku i twarogu białego.

Pierogi serowo-szpinakowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi serowo-szpinakowe

 

  • Na około 20 pierogów
  • 2 filiżankimąki
  • 1/2 filiżanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 100 gram szpinkau
  • 100 gram sera białego
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka masłą klarowanego

Sposób przygotowania:

Pierogi serowo-szpinakowe
Z wody, mąki pszennej i oleju zagnieść elastyczne ciasto, któe powinno następnie poleżeć około pół godziny w lodówce. Szpinak dusić nałyżeczce masła klarowanego. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odparowywać szpinak z wody. Twaróg rozgnieść widelcem. Dodać do niego szpinak z czosnkiem, posolić i popieprzyć do smaku i wymieszać razem. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać krążki. Na każdy nakładać łyżeczkę farszu, składać na pół i sklejać brzegi. Pierogi gotować we wrzącej osolonej wodzie przez około pięć minut od wypłynięcia. Przed podaniem polać odrobiną rozpuszczonego masełka.
Pierogi serowo-szpinakowe
Z mąki, ciepłej wody i oleju zagniatamy ciasto
Pierogi serowo-szpinakowe
Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy szpinak
Pierogi serowo-szpinakowe
Wykrawamy niewielkie krążki z rozwałkowanego ciasta
Pierogi serowo-szpinakowe
Napełniamy pierożki nadzieniem i gotujemy we wrzątku