gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pierogi serowo truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi z farszem serowo - truskawkowym to pyszne danie na obiad. Pierogi można dodatkowo polać musem truskawkowym lub jogurtem.

Pierogi serowo truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi serowo truskawkowe

 

  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • woda
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 gram twarogu
  • 150 gram truskawek
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Pierogi serowo truskawkowe
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy truskawki zmiksowane blenderem oraz cukier puder. Całość dusimy - mieszamy widelcem na jednolitą masę. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko, następnie wyrabiając ciasto i dodajemy tyle wody, aby otrzymać gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką lub pierogownicą kółka. Na każdym kółku układamy nabierając łyżeczką masę twarogową, następnie składamy na pół i sklejamy brzegi tworząc pierogi (możemy do tego wykorzystać pierogownicę). W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i szczyptą soli. Do wrzącej wody wkładamy pierogi, gdy wypłyną gotujemy jeszcze chwilę. Pierogi wyjmujemy na cedzak, aby ociekły z wody i przekładamy na talerz.
Pierogi serowo truskawkowe
waróg przekładamy do miski, dodajemy truskawki zmiksowane blenderem oraz cukier puder.
Pierogi serowo truskawkowe
Ze składników wyrabiamy ciasto na pierogi.
Pierogi serowo truskawkowe
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką lub pierogownicą kółka.
Pierogi serowo truskawkowe
Na każdym kółku układamy nabierając łyżeczką masę twarogową, następnie składamy na pół i sklejamy brzegi tworząc pierogi.