Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pierogi z serem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kilka pierożków zrobiłam ręcznie resztę maszynką do pierogów

Pierogi z serem i truskawkami

Składniki:

Pierogi z serem i truskawkami

 

  • Składniki
  • truskawki- 0,5 kg
  • jajko -1 szt
  • żółtka -2 szt
  • olej -2 łyżki
  • ser twarogowy - 0,5 kg
  • cukier -6 łyżek
  • śmietana - 250 ml
  • mąka -0,5 kg
  • cukier waniliowy -1/2 op.
  • woda ciepła -1 szkl

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem i truskawkami
CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie. Do mąki wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodę, zagnieść elastyczne ciasto. NADZIENIE: Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Ser przecisnąć przez praskę, dodać 3 łyżki cukru , cukier waniliowy, 2 łyżki śmietany oraz żółtka, dokładnie utrzeć. SOS TRUSKAWKOWY Resztę śmietany zmiksować z pozostałymi truskawkami i resztą cukru. PRZYGOTOWANIE Ciasto pokroić na kawałki. Każdą część ciasta rozwałkować na cienkie placki, wycinać kółka maszynką lub szklanką. Na każdy krążek nakładać łyżeczką porcję sera i jedną truskawkę, dobrze zlepiać brzegi pierogów. Pierogi gotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów. Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze, polewać sosem truskawkowym.