Sposób przygotowania:
Pierogi z serem i truskawkami
CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie. Do mąki wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodę, zagnieść elastyczne ciasto. NADZIENIE: Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować. Ser przecisnąć przez praskę, dodać 3 łyżki cukru , cukier waniliowy, 2 łyżki śmietany oraz żółtka, dokładnie utrzeć. SOS TRUSKAWKOWY Resztę śmietany zmiksować z pozostałymi truskawkami i resztą cukru. PRZYGOTOWANIE Ciasto pokroić na kawałki. Każdą część ciasta rozwałkować na cienkie placki, wycinać kółka maszynką lub szklanką. Na każdy krążek nakładać łyżeczką porcję sera i jedną truskawkę, dobrze zlepiać brzegi pierogów. Pierogi gotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów. Wybierać pierogi łyżką cedzakową na talerze, polewać sosem truskawkowym.