Sposób przygotowania:
Pierogi w pikantnym groszku :
Z mąki, wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i odłożyć. Mięso zmielić. Doprawić solą i pieprzem .Podzielić farsz na ok.35 kulek . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy kłaść farsz. Zlepiać pierogi ( jak kto lepi - ręcznie, na płytce , ,, ściskarką ,, ). Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia .Wyjąć. Ostudzić. Na patelni rozgrzać olej z masłem , wrzucić groszek , koper i szczyptę pieprzu i papryki . Wymieszać .Pierogi dołożyć na patelnię ( partiami ) i wymieszać tak by pokryły się ,, sosem ,, .Lekko podsmażyć .Jeśli podgrzewamy od razu całą partię dobrze jest pokryte ,, sosem ,, pierogi przekładać do żaroodpornego naczynia i trzymać w nagrzanym ( wyłączonym piekarniku ) bo jak włożymy za dużo pierogów na raz na patelnie to sie posklejają , a jak będziemy smażyć partiami to ostygną .A tak wszystkie będą ciepłe . Uwaga- jeśli kleimy pierogi za pomocą tzw. ,, ściskarek ,, lub na płytkach na których robi sie kilka sztuk warto dodać trochę więcej mąki . Chociaż muszę powiedzieć , że wolę takie lepione ręcznie . Poszłam na łatwiznę i lepiłam maszynką - jak dla mnie ciasto było za twarde ( do w/w proporcji dodałam ok.1/3 szklanki więcej bo mi się ciasto lepiło do maszynki ).Zdecydowanie będę lepić bez ,, pomocników ,, może pierogi nie wychodzą takie równe ale za to są mięciutkie i chyba szybciej mi to idzie .