rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

By tradycji stało się zadość na Wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą, np takich jak u mnie.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Na ok 80sztuk:
  • Ciasto:

 

 

  • Farsz:

 

  • 0,5kg kiszonej kapusty
  • 30 dkg suszonych grzybów (prawdziwki, kozaki) moczonych w wodzie lub mleku ok. 12 godzin
  • 1 duża lub dwie małe cebule
  • 5 dkg margaryny np. Palma
  • sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Obraną cebulę drobno siekamy, podsmażamy na margarynie. Grzyby przecedzamy, drobno kroimy i dodajemy wraz z posiekaną kiszoną kapustą do podsmażonej cebuli. Smażymy ok 30 minut mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok 3 mm, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Obtaczamy w mące żeby nie przykleiły się do powierzchni na którą będziemy je odkładać. Gotowe pierożki wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy ok 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Pierożki możemy omaścić odrobiną masła lub podsmażoną na maśle cebulką.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Z cebuli, kiszonej kapusty i grzybów przygotowujemy farsz
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Przygotowujemy ciasto i wałkujemy na grubość ok 3 mm
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Nakładamy farsz, zlepiamy pierożki i obtaczamy w mące
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie