czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Pierogi z kapustą i grzybami 7

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Najważniejsze danie na wigilijnym stole. Zawsze wkładam w nie grosik, ten, kto trafi na takiego pierożka będzie miał dobrobyt przez cały rok

Pierogi z kapustą i grzybami 7

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami 7

 

  • Ciasto:
  • 1kg mąki,
  • 2 szkl. gorącej przegotowanej wody,
  • szczypta soli,
  • 1 1/2 łyżki oleju.

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami 7
1. Mąkę połączyć ze szczyptą soli, olejem i gorąco wodą. Odstawić na 10 min. Następnie energicznie zagnieść gładkie ciasto.2. Grzyby zalać wodą i moczyć tak przez 3 godz. Następnie drobno pokroić. Kapustę opłukać zimną wodą, dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Wrzucić pokrojone grzyby. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz, mieszając od czasu do czasu. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka, nakładać po łyżce farszu, dokładnie sklejać brzegi. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2-3 min od momentu wypłynięcia. Osączyć na durszlaku. Podawać z podsmażoną cebulką.