Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami 7
1. Mąkę połączyć ze szczyptą soli, olejem i gorąco wodą. Odstawić na 10 min. Następnie energicznie zagnieść gładkie ciasto.2. Grzyby zalać wodą i moczyć tak przez 3 godz. Następnie drobno pokroić. Kapustę opłukać zimną wodą, dobrze odcisnąć, drobno pokroić. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, by była cała przykryta. Dodać liście laurowe, ziele, przyprawę do dań z kapusty. Wrzucić pokrojone grzyby. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz, mieszając od czasu do czasu. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać do ugotowanej kapusty, doprawić do smaku solą i pieprzem, przestudzić. Ciasto porcjami rozwałkowywać, wycinać kółka, nakładać po łyżce farszu, dokładnie sklejać brzegi. Gotować we wodzie z solą i łyżką oleju ok. 2-3 min od momentu wypłynięcia. Osączyć na durszlaku. Podawać z podsmażoną cebulką.
msewka