Sposób przygotowania:
Pierogi won ton po mojemu
Moja wersja won tonów jest dość spolszczona. Pominęłam świeże krewetki i specjalne ciasto na pierogi. Na początku drobno posiekałam kapustę pekińską, posoliłam, a gdy puściła sok, odcisnęłam go. Do miski przełożyłam mięso, dodałam do niego kapustę odciśniętą , posiekany szczypior oraz przyprawy- drobno posiekany czosnek i imbir, papryczkę pokrojoną bez pestek, przyprawę 5 smaków, sos rybny i sosu sojowego tyle by nie trzeba było mocno dosalać. Wszystko razem wyrabiałam kilka minut ręką. Ciasto na pierogi przygotowałam według ulubionej receptury- do przesianej mąki wbiłam jajko, a wodę wlewałam powoli tyle by starczyło do wyrobienia ciasta. Zamiast kwadratów wycinałam krążki, po napełnieniu farszem gotowałam w osolonym wrzątku. Podawałam samodzielnie - odsmażone na oleju po całkowitym wystygnięciu lub odsmażone w rosole.