Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Pierogi won ton po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Won ton wywodzą się z kuchni chińskiej. To rodzaj pierogów nadziewanych mięsem doprawionym dość pikantnie.

Pierogi won ton po mojemu

Składniki:

Pierogi won ton po mojemu

 

  • Farsz:
  • 30 dag mięsa wieprzowego mielonego
  • 4 duże liście kapusty pekińskiej
  • szczypior, pół pęczka
  • 2 cm korzenia świeżego imbiru
  • świeża papryczka chili
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • sos sojowy do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  • sól
  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko
  • wody tyle ile zabierze ciasto

 

Sposób przygotowania:

Pierogi won ton po mojemu
Moja wersja won tonów jest dość spolszczona. Pominęłam świeże krewetki i specjalne ciasto na pierogi. Na początku drobno posiekałam kapustę pekińską, posoliłam, a gdy puściła sok, odcisnęłam go. Do miski przełożyłam mięso, dodałam do niego kapustę odciśniętą , posiekany szczypior oraz przyprawy- drobno posiekany czosnek i imbir, papryczkę pokrojoną bez pestek, przyprawę 5 smaków, sos rybny i sosu sojowego tyle by nie trzeba było mocno dosalać. Wszystko razem wyrabiałam kilka minut ręką. Ciasto na pierogi przygotowałam według ulubionej receptury- do przesianej mąki wbiłam jajko, a wodę wlewałam powoli tyle by starczyło do wyrobienia ciasta. Zamiast kwadratów wycinałam krążki, po napełnieniu farszem gotowałam w osolonym wrzątku. Podawałam samodzielnie - odsmażone na oleju po całkowitym wystygnięciu lub odsmażone w rosole.